BLOG

garantie

Zit er garantie op de stemopnames die ik lever? Hoe raar die vraag misschien  ook lijkt, kan ik je verzekeren dat er wel degelijk garantie op mijn opnames zit. 


Je kunt erop vertrouwen dat ik mijn uiterste best doe om een opname te doen en leveren volgens de aanwijzingen en specificaties die jij hebt doorgegeven. Maar niet alles is vooraf te ondervangen in een briefing. Tijdens het opnemen, moet ik zo nu en dan keuzes maken die niet vooraf zijn doorgesproken. Bijvoorbeeld bij de uitspraak van een woord of naam. In de blog uitspraakkwesties heb ik een overzicht gegeven van vaak terugkerende gevallen, en hoe ik daar gewoonlijk mee omga. 


Maar het kan ook voorkomen dat ik bij een opsomming van zeven producten achter elkaar aanneem dat er lange pauzes tussen de namen moeten zitten, terwijl later blijkt dat het juist snel achter elkaar uitgesproken moest worden.


Als een opname niet precies is zoals jij hebt bedoeld, en je kunt aangeven waar dat in zit, maak ik zonder extra kosten een nieuwe opname. Dat is de garantie die ik je geef. Of het nou is omdat ik een woord verkeerd heb uitgesproken, te snel heb gesproken, of te langzaam, of met te korte/lange pauzes. En ook als je vindt dat de toon niet precies goed is, vind ik het geen probleem om een extra opname te doen.

Wel in het redelijke natuurlijk. Dus niet bij de eerste briefing aangeven dat het hardsell moet zijn om vervolgens na de opname te vragen of ik het toch fluisterend romantisch kan doen.


In het kort: als een opname over moet omdat ik iets niet goed heb gedaan of niet goed heb begrepen, dan breng ik dat niet extra in rekening. En als je twee dagen later ontdekt dat het webadres ook nog ingesproken moest worden, ondanks dat dat niet in het script stond, doe ik daar ook niet moeilijk over.

Anders wordt het als er na aanleveren van mijn opname belangrijke wijzigingen in de tekst worden aangebracht. Dan breng ik dat wel in rekening, waarbij de prijs afhangt van het aantal nieuw op te nemen woorden.


opname aanpassen

Als in een opname van 500 woorden twee zinnen opnieuw opgenomen moeten worden vanwege een tekstwijziging, dan lukt het meestal prima om die twee nieuwe zinnen onhoorbaar in de bestaande opname te monteren. Maar als in een opname van 500 woorden, iets van 200 (of meer) woorden vervangen moeten worden, kan het handiger zijn om de complete tekst opnieuw in te spreken. Niet alleen gaat dat sneller, maar ook zal het resultaat beter klinken omdat de opbouw en spanningsboog dan vloeiend en kloppend zullen zijn. 

Het hangt natuurlijk van het soort opname af. Met name bij de verhalende teksten, kun je vaak niet zomaar straffeloos zinnen weghalen, toevoegen of aanpassen. Dan tast je de structuur van de vertelling aan.


2 augustus 2020


terug naar blog-overzicht


willem@topvoice.nl

+31652395778

© willem van den top

willem@topvoice.nl

+31652395778

© willem van den top