studio

geluidsstudio

Stemopnames worden gedaan in een geluidsstudio. Laat me weten in welke studio jij met mij wilt opnemen en we maken een afspraak. Als je wilt, kan ik je helpen bij het vinden van een studio die geschikt is voor datgene wat jij wilt. Ik kom door het hele land en ken veel studio’s en opname-technici.

Dit is de oude vertrouwde manier van opnemen. Techniek en regie worden verzorgd door de aanwezigen in die studio. Voor bepaalde opdrachten is en blijft dit de beste aanpak. Bijvoorbeeld als er synchroon op beeld ingesproken moet worden, als met meerdere stemmen tegelijkertijd opgenomen moet worden, als er speciale eisen zijn in geluidstechniek, of als er heel specifieke regie nodig is.

eigen studio

Een andere manier is: Jij mailt mij een tekst, ik neem hem op in mijn eigen studio in Wageningen, en ik stuur jou een audio-bestand van de opname, via mail-bijlage of download-server.

Per mail of telefoon laat je me weten hoe je het wilt hebben. Je kunt daarbij gebruik maken van de voorbeelden op deze site.


mijn studio-apparatuur

Sennheiser MKH-416 • AKG C414 XLII • Røde K2 • RME Fireface UFX+ • ADAM S3H + Sub12 • MacPro 7.1 • ProTools Ultimate • Logic Pro • iZotope everything • FabFilter total • Soundtoys 5 • UAD • Waves Mercury.


microfoon

De microfoon die ik voor stemopnames het vaakst gebruik, is de Sennheiser MKH-416. Als je liever wilt dat ik met de AKG C414 of de Røde K2 opneem, geef dat dan even aan voordat ik met opnemen ga beginnen.

Hoe deze microfoons klinken met mijn stem kun je hier beluisteren: microfoon-vergelijking.


nabewerking

Mijn microfoon-signaal gaat direct naar de audio-interface en dan de computer in. Geen toevoegingen, alles op bypass. Dan houden we alle mogelijkheden open voor de geluidsnabewerking en eindmix. Het bestand dat ik je stuur, maak ik standaard wel iets fraaier met compressie en toonregeling. Dan heb jij er minder werk aan. Bij de meeste opnames komt dat neer op een true peak van -2 dBFS en een loudness range van ergens tussen 4 tot 10 LU.

Als je de pure opname wilt ontvangen, kan dat altijd. Ook later nog. Alles wat ik opneem, bewaar ik trouwens in mijn backup-archief. Als jij het kwijtraakt en het volgend jaar weer nodig hebt, kan ik het je zo weer sturen.

willem@topvoice.nl

+31652395778

© willem van den top

spreekcel

In mijn vorige studio had ik een aparte geïsoleerde spreekcel: een kleine ruimte waarin ik mijn stemopnames deed. In mijn huidige studio - sinds 2017 - heb ik voor een andere aanpak gekozen. De hele ruimte is zowel controle-kamer als spreekcel, met de juiste akoestiek en isolatie. Dat betekent dat ik niet steeds heen en weer hoef te lopen en dat ik heel snel aanpassingen kan doen en meteen kan controleren hoe deze klinken via mijn monitor-luidsprekers. Als ik in mijn eentje aan het opnemen ben, ben ik zowel voice-over als geluidstechnicus; en dat bevalt mij het beste als ik dat ook op 1 plek kan doen.


Voor een grote opname-sessie - waar veel mensen bij aanwezig zijn - raad ik aan om een geluidsstudio te boeken die daarop is ingericht. Een geluidsstudio mét een spreekcel en een opnametechnicus. Want ook al heb ik een eigen studio… bij grote opnamesessies concentreer ik me het liefst op het voice-over werk en laat de techniek dan graag aan een ander over.


bestandsformaat

Standaard lever ik : WAV • 48kHz • 24 bit • mono.

Andere formaten kunnen natuurlijk ook. Vermeld dit bovenaan de in te spreken tekst, of in de mail die je stuurt.

Meer over bestandsformaten lees je hier.

verbonden met de wereld

source-connect

Er is nog een derde mogelijkheid. Eigenlijk een tussenvorm. Via de Source-Connect plugin maak ik een audio-verbinding in hoge kwaliteit met een andere studio (bij jou in de buurt). Ik zit in mijn eigen studio achter de microfoon, en jij kunt mij in de andere studio (waar dan ook ter wereld) horen alsof ik bij jou in de studio zit. Het is te vergelijken met Skype, maar dan in cd-kwaliteit. De geluidskwaliteit is zo goed dat het zonder problemen gebruikt kan worden voor producties en broadcast.

Voordeel: jij kunt mij live regisseren zonder dat we uren kwijt zijn aan reistijd.

Steeds meer geluidsstudio's beschikken over Source-Connect. Ik dus ook. Source-Connect Standard om precies te zijn. In de community kun je me vinden onder de naam willemtop.


Live meeluisteren kan natuurlijk ook via Skype, Starleaf, Zoom of via gewone telefoon. De geluidskwaliteit is dan niet zo goed als via Source-Connect, maar je kunt wel direct reageren en regisseren. In dat geval neem ik mijn stem aan mijn kant in hoge kwaliteit op en stuur jou daar na afloop een WAV of MP3 van.


willem@topvoice.nl

+31652395778

© willem van den top